Mnoho Äeských jÃdel nenà zrovna vrcholem krásné prezentace. Co ztrácà na prezentaci, dohánà svou výteÄnou chutÃ. Ale nÄ›které jÃdla jsou speciálnà právÄ› v tom, že prezentace je tvořà naprosto jedineÄnými. A to jsou právÄ› naÅ¡e Äeské chlebÃÄky.
SvaÄinka a pohoÅ¡tÄ›nà snad na vÅ¡echny různé slavnosti, které známe. Narozeniny, Silvestr, Vánoce, Velikonoce. U vÅ¡ech tÄ›chto oslav je téměř typické, že se jako pohoÅ¡tÄ›nà podávajà chlebÃÄky. ChlebÃÄky si mnoho lidà pÅ™ipravuje sami, protože pÅ™Ãprava je opravdu jednoduchá, ale koupÃte je snad ve vÅ¡ech lahůdkářstvÃch a pekárnách po celé ÄŒeské republice.
Historie chlebÃÄků sahá do roku 1916. Stojà za nÃm pražský výrobce lahůdek Jan Paukert. Již od zaÄátku, co zaÄal ve své prodejnÄ› chlebÃÄky prodávat, se staly naprostou senzacÃ. Na jeho originálnÃm receptu stála veka, která byla namazaná bramborovým salátem, na nÄ›m pražská Å¡unka, vejce, ementál, salám a rajÄe. Kombinace, kterou můžete v mnoha lahůdkářstvÃch ochutnat dodnes.
Dnes chlebÃÄky seženete, nebo si můžete pÅ™ipravit, prakticky ve vÅ¡ech variantách. Fantazii se meze nekladou. Základem pro chlebÃÄek by mÄ›la být vždy veka. Pokud použijete napÅ™Ãklad francouzskou bagetu, pořád se může jednat o opravdu skvÄ›lý pokrm, ale už se nebude jednat o tradiÄnà chlebÃÄek.
Na chlebÃÄky můžete použÃt kromÄ› bramborového salátu samozÅ™ejmÄ› i jiný základ. V naÅ¡ich konÄinách je oblÃbený i salát vlaÅ¡ský, pochoutkový Äi pařÞský. NÄ›kdo použÃvá obyÄejné máslo, jinà vajeÄnou pomazánku, Äi Äesnekovou.
A co dáme na vrch? Jak už jsme zmÃnili, fantazii se meze nekladou. Nejlépe udÄ›láte, když si chlebÃÄek poskládáte ze surovin, které máte rádi. Å unka, salám, eidam, ementál, hermelÃn, rostbÃf, vejce, zelenina, krabà salát, kyselé okurky, cibulka, nakládaná zelenina, slanina, klobáska…zkrátka na chlebÃÄek se hodà vÅ¡echno, co vám chutná.