Home / Životní styl / Chlebíčky jako perla české kuchyně

Chlebíčky jako perla české kuchyně


Mnoho Äeských jídel není zrovna vrcholem krásné prezentace. Co ztrácí na prezentaci, dohání svou výteÄnou chutí. Ale nÄ›které jídla jsou speciální právÄ› v tom, že prezentace je tvoří naprosto jedineÄnými. A to jsou právÄ› naÅ¡e Äeské chlebíÄky.

SvaÄinka a pohoÅ¡tÄ›ní snad na vÅ¡echny různé slavnosti, které známe. Narozeniny, Silvestr, Vánoce, Velikonoce. U vÅ¡ech tÄ›chto oslav je téměř typické, že se jako pohoÅ¡tÄ›ní podávají chlebíÄky. ChlebíÄky si mnoho lidí pÅ™ipravuje sami, protože příprava je opravdu jednoduchá, ale koupíte je snad ve vÅ¡ech lahůdkářstvích a pekárnách po celé ÄŒeské republice.

chlebíÄek

Historie chlebíÄků sahá do roku 1916. Stojí za ním pražský výrobce lahůdek Jan Paukert. Již od zaÄátku, co zaÄal ve své prodejnÄ› chlebíÄky prodávat, se staly naprostou senzací. Na jeho originálním receptu stála veka, která byla namazaná bramborovým salátem, na nÄ›m pražská Å¡unka, vejce, ementál, salám a rajÄe. Kombinace, kterou můžete v mnoha lahůdkářstvích ochutnat dodnes.

Dnes chlebíÄky seženete, nebo si můžete pÅ™ipravit, prakticky ve vÅ¡ech variantách. Fantazii se meze nekladou. Základem pro chlebíÄek by mÄ›la být vždy veka. Pokud použijete například francouzskou bagetu, pořád se může jednat o opravdu skvÄ›lý pokrm, ale už se nebude jednat o tradiÄní chlebíÄek.

Na chlebíÄky můžete použít kromÄ› bramborového salátu samozÅ™ejmÄ› i jiný základ. V naÅ¡ich konÄinách je oblíbený i salát vlaÅ¡ský, pochoutkový Äi pařížský. NÄ›kdo používá obyÄejné máslo, jiní vajeÄnou pomazánku, Äi Äesnekovou.

chlebíÄek

A co dáme na vrch? Jak už jsme zmínili, fantazii se meze nekladou. Nejlépe udÄ›láte, když si chlebíÄek poskládáte ze surovin, které máte rádi. Å unka, salám, eidam, ementál, hermelín, rostbíf, vejce, zelenina, krabí salát, kyselé okurky, cibulka, nakládaná zelenina, slanina, klobáska…zkrátka na chlebíÄek se hodí vÅ¡echno, co vám chutná.

About Author: